Elever i fjärde klass har tyst lässtund i bänkarna under en lektion i ämnet svenska
I Sverige var 6 500 elever från klass fyra med i undersökningen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Svenska elvaåringar har blivit bättre på att läsa

2:14 min

Svenska elvaåringar har blivit bättre på att läsa. Det visar en stor internationell undersökning. Undersökningen heter PIRLS och görs var femte år.

PIRLS har undersökt hur bra elever förstår vad de läser. Elever från 50 länder är med i undersökningen.

I Sverige var 6 500 elever från klass fyra med i undersökningen. De fick bland annat läsa olika texter och svara på frågor om texterna. Resultatet var det bästa sedan år 2001 då undersökningen gjordes för första gången.

Det är bara sju länder som är bättre än Sverige i undersökningen. De bästa länderna är Ryssland, Singapore och Hongkong.

Peter Fredriksson är chef för myndigheten Skolverket som har ansvar för skolan. Han tror att lärarna har blivit bättre på att lära eleverna att läsa. Han tror också att föräldrar och barn tar mer ansvar själva.

Han säger att man måste träna hårt för att bli bra på någonting. Man kan inte bli ett fotbollsproffs som Zlatan utan att träna, till exempel. Så är det med läsning också, tror han.

– Det är bara genom hård träning som man lyckas i skolan. Man blir ingen Zlatan utan att träna hårt och man vinner inte Idol utan att träna hårt, säger Peter Fredriksson.

Undersökningen visar att flickor är bättre på att läsa än pojkar. Undersökningen visar också att de som har utbildade föräldrar läser bättre.

Peter Fredriksson tycker att föräldrar ska läsa mer med sina barn. Han tycker att alla barn har rätt att bli bokslukare. Bokslukare är en person som tycker om att läsa och gör det snabbt.

– Alla elever borde ha rätt att få vara bokslukare, säger Peter Fredriksson på Skolverket. 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista