finska flaggor på salutorget i helsingfors
100 finska flaggor på salutorget i Finlands huvudstad Helsingfors. Foto: Sammy Steen/SR Sisuradio

Sveriges granne Finland fyller 100 år

2:29 min

Idag fyller landet Finland 100 år. Finland är Sveriges granne. Finland och Sverige har en nära relation. Många människor firar i Sverige idag också.

Finland var en del av Sverige i ungefär 600 år. I början av 1800-talet var Ryssland i krig med Sverige och tog Finland. Landet var sen ryskt i ungefär 100 år. Den 6 december 1917 blev Finland ett eget land. Det är hundra år sedan idag.

Ungefär 5 procent av Finlands invånare pratar svenska som sitt modersmål. De kallas finlandssvenskar. Deras språk kallas finlandssvenska. Det är svenska med en särskild dialekt.
Svenska är ett av Finlands officiella språk. Alla barn måste läsa svenska i skolan.

Det bor också många människor med finländsk bakgrund i Sverige. Många människor har invandrat till Sverige från Finland. Särskilt under det andra världskriget och på 1970-talet.

Finska är ett officiellt minoritetsspråk i Sverige. Det betyder att man har rätt att läsa finska i skolan till exempel. Man har också rätt att få tala finska med en del myndigheter.

Erika Gabrielsson är Sveriges Radios korrespondent i Finland. Hon talar finlandssvenska. Hon berättar att finländarna har firat under hela året. Men idag den 6 december är det största firandet.

– Finländarna firar det med pompa och ståt. Och det här jubileet har ju firats hela året, med diverse olika evenemang. Det har firats väldigt mycket, men det är klart att det är idag som allt kulminerar, säger Erika Gabrielsson.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista