Människor har lagt hjärtan och blommor utanför synagogan i Göteborg.
Människor har lagt hjärtan och blommor utanför synagogan i Göteborg. Foto: Nora Lorek/ TT

En judisk synagoga blev attackerad

2:00 min

En judisk synagoga i Göteborg blev attackerad under helgen. Maskerade personer kastade brinnande saker mot byggnaden.

Det hände sent på lördag kväll. Ungdomar hade en fest i en lokal bredvid synagogan. Då kom ungefär tio personer och kastade brinnande saker mot gården utanför synagogan. Ingen person blev skadad.

Polisen har tagit tre män. De är misstänkta för brottet som kallas "försök till mordbrand". Männen säger att de är oskyldiga.

Judar har också blivit hotade i Malmö i fredags. Det var under en demonstration mot att USAs president säger att Jerusalem är Israels huvudstad. Flera personer som demonstrerade sa hotfulla saker mot judar.

Statsministern Stefan Löfven är väldigt upprörd över det som har hänt i helgen. Han säger att det inte finns någon plats för antisemitism i det svenska samhället. Antisemitism är hat mot judar.

Många människor är ledsna och arga efter hoten mot judar och attacken mot synagogan. Många människor har lagt blommor och hjärtan utanför synagogan i Göteborg.

Två ministrar från regeringen ska åka dit idag, för att visa sitt stöd för judarna i Sverige.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista