Man framför dator med hemsida på skärmen. Migrationsverkets logotyp på papper i kuvert.
Foto: Emelie Rosén/Nils Lindström/Sveriges Radio

Falska asylberättelser säljs på internet

2:39 min

Företag säljer falska asylberättelser på internet. Migrationsverket säger att det är allvarligt.

Sveriges Radios journalister har hittat många webbsidor som säljer berättelser till asylsökande personer. Det är berättelser som ska hjälpa dem att få uppehållstillstånd. Det här är olagligt.

Journalisterna har tittat på tre webbsidor som är på persiska. Webbsidorna säljer berättelser till personer som vill komma till Sverige. De hjälper personerna med vad de ska säga till Migrationsverket.

Det kostar mycket pengar att köpa en falsk asylberättelse. Det kan kosta ungefär 60 000 kronor. Men vi vet inte hur ofta de här berättelserna funkar, så att personen får uppehållstillstånd.

En man berättar att han betalade pengar för en blogg som skrev kritik mot regimen i Iran. Mannen låtsades att det var hans blogg, och att han hade skrivit på den i flera år. Men det var inte sant. Mannen berättar att han fick uppehållstillstånd med sin falska berättelse.

Migrationsverket säger att det här är allvarligt. Personer kan få asyl fast de inte har rätt till det egentligen. Och det kan göra att myndigheter litar mindre på alla asylsökande personers berättelser.

Migrationsverket och polisen vet inte hur vanligt det är att asylsökande personer köper falska berättelser. Sveriges Radios journalister vet inte heller hur vanligt det är. Men de har hittat många webbsidor som säljer falska berättelser till asylsökande. Och de har pratat med flera personer som säger att de har köpt sina asylberättelser.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".