Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler personer kommer att få jobb

1:24 min

Arbetsförmedlingen tror att många kommer att få jobb de kommande åren. De tror att 227 000 fler personer kommer att få ett jobb fram till år 2019.

Arbetsförmedlingen har pratat med flera tusen företag, kommuner och myndigheter. Många av dem säger att de vill anställa fler personer.

Många av de som söker jobb är födda i ett annat land än Sverige. Arbetsförmedlingen tror att åtta av tio nya jobb kommer att gå till personer som är födda i andra länder.

Mikael Sjöberg är chef på Arbetsförmedlingen. Han säger att det är viktigt att man har en gymnasieutbildning. Och att man kan flytta till en stad där det finns jobb.

- Det är utbildning som är nummer ett. Nummer två är att man måste överväga att flytta. Att flytta är ibland svårt, säger Mikael Sjöberg.

Många kan få jobb om de flyttar. Men det är svårt eftersom det inte finns så många bostäder.

Mikael Sjöberg säger också att det kan vara dyrt att bo i städer där det finns många jobb. Han tycker att det är ett problem, eftersom det blir svårt att flytta dit.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista