vice statsminister Isabella Lövin (MP) Statsminister Stefan Löfven (S) och Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)  på en presskonferens.
Vice statsminister Isabella Lövin (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) berättade om förslaget på en ny lag. Foto: Kicki Nilsson/TT

Regeringen vill ha hårdare lag mot sexualbrott

2:10 min

Regeringen vill ha en ny lag mot sexualbrott. De vill att det ska vara olagligt att ha sex med en person som inte visar tydligt att den vill. Det kallas samtycke.

De vill också ha hårdare straff för brottet våldtäkt. Och de vill att det inte ska krävas våld eller hot för att vara en våldtäkt. En person kan bli tvingad till att ha sex utan att det är våldsamt. Det kan också vara våldtäkt, om lagen ändras.

Flera experter tror att det kommer vara svårt att döma fler personer för våldtäkt med den nya lagen. De tror att det kan vara svårt att bevisa. Men regeringen håller inte med.

Statsminister Stefan Löfven hoppas att en ny lag kan ändra på attityder och värderingar i samhället. Han säger att det borde vara självklart att sex är frivilligt. Om det inte är frivilligt så är det olagligt, säger han.

– Den här historiska reformen som regeringen nu lägger fram, den säger det som borde vara självklart, nämligen att sex ska vara frivilligt. Är det inte frivilligt så är det olagligt, säger Stefan Löfven.

En grupp med politiker från alla partier i riksdagen har varit med och skrivit förslaget på en ny lag. Det betyder att det är stor chans att det blir en ändring av lagen.

Regeringen vill att den nya lagen ska börja gälla den 1 juli 2018.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista