Silhuetter
Fem män var åtalade för våldtäkt. De friades av domstolen i Södertörn. Foto: TT/Montage med silhuetter

Domstolen friar män från misstänkt gruppvåldtäkt

3:03 min

Fem män var åtalade för grov våldtäkt på en kvinna. Men domstolen friar alla männen. De blir inte dömda.

Åklagaren säger att tre män våldtog en kvinna i flera timmar. Och att många andra män tittade på och filmade. Det hände i ett trapphus i Fittja. Fittja är en förort till Stockholm.

Kvinnan har berättat för polisen att hon var i Fittja för att köpa droger. Där träffade hon en man. Hon följde med honom till ett hus för att köpa droger av honom. Hon säger att 10 män våldtog henne i trapphuset. Och att flera män tittade på och skrattade och filmade.

Hon berättar att männen hotade henne med kniv och slog henne i huvudet så att hon svimmade. En läkare undersökte kvinnan efteråt. Läkaren hittade mycket skador.

Tre män åtalades för våldtäkten. Och två män åtalades för att ha hjälpt till. Männen säger att de har haft sex med kvinnan. Men de säger att hon hade sex med dem frivilligt.

Åklagaren ville att männen skulle dömas till sex års fängelse för brottet grov våldtäkt. Men domstolen säger att bevisen inte räcker. Det går inte att bevisa att männen våldtog kvinnan, säger domstolen.

Kvinnans advokat säger att hon ska överklaga domen. Det betyder att hon vill ha en till rättegång i en högre domstol.

Rättegången har fått mycket uppmärksamhet. Och det har varit mycket debatt om gruppvåldtäkter den senaste tiden.

I staden Malmö har det hänt flera gruppvåldtäkter de senaste veckorna. Det är när flera män våldtar en kvinna. Där har polisen varnat kvinnor för att gå ut själva på kvällen. Igår var det ett möte på ett torg i staden. Där pratade de om vad man kan göra för att stoppa våldtäkterna. Ikväll blir det också demonstrationer i Malmö.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista