Morgan i sjukhussäng, sjuksköterska Titti står bredvid
Morgan Segerberg är en av dem som har donerat stamceller i år. Titti Gräns är sjuksköterska. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Många fler vill ge stamceller till sjuka

2:43 min

Det är ovanligt många människor som vill ge blodstamceller till sjuka personer. Det beror på kampanjer på sociala medier.

Många som är sjuka i blodcancer behöver få nya stamceller från en annan person. Stamceller finns i blodet. Den som ger måste ha samma typ av stamceller som den som är sjuk. Det kan syskon ha, men inte alltid. Då måste den sjuka personen få stamceller av någon annan. Från en donator.

Det finns ett register med personer som vill ge stamceller till sjuka. De kallas stamcellsdonatorer. Registret heter Tobiasregistret. I år finns det 100 000 personer i registret i Sverige. En fjärdedel av dem, 25 000 personer, är nya i år. Det är rekordmånga.

Det beror på kampanjer på internet. De som jobbar med Tobiasregistret vill att fler ska donera stamceller. Det har varit svårt för de som är sjuka i blodcancer att hitta donatorer som passar. Många har fått vänta i flera år.

Det finns 30 miljoner stamscellsdonatorer i olika register i hela världen. Ändå hittar inte alla patienter som behöver det en donator.

Morgan Segerberg gick med i Tobiasregistret förra året. Nu har han gett stamceller till en sjuk person som han inte känner. Men han skriver ett meddelande till den sjuke personen på påsen med celler:

– Jag kommer att kunna skicka en liten hälsning som kanske han eller familjen får se, via den här påsen. Och då ska jag bara skriva: "With all my love. Good luck - your donor".

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista