Sverige ska stärka totalförsvaret.
Sverige måste bli bättre förberett på att det kan bli en kris eller krig i landet. Foto: TT

Sverige måste bli bättre förberett på krig

2:56 min


Sverige är inte tillräckligt bra förberett om det blir krig här. Det visar en ny rapport.

Det är en grupp med politiker som har skrivit rapporten. Gruppen heter försvarsberedningen. Alla partier är med.

Gruppens jobb är att utreda och ge förslag på hur Sveriges försvarspolitik ska vara. Rapporten som de har skrivit handlar om det civila försvaret. Civilt försvar är inte militären, utan allt annat som behövs för att samhället ska klara sig om det är kris eller krig.

Försvarsberedningen säger att Sverige skulle kunna bli anfallet av ett annat land. Det har blivit farligare i länderna runt Sverige. Framförallt Ryssland har blivit ett större hot.

Försvarsberedningen tycker att det måste finnas en plan för hur människor ska få elektricitet och sjukvård om det blir krig i Sverige. Och de tycker att samhället ska bygga mer förråd för mat. De tycker att Sverige ska använda 4,2 miljarder kronor per år på det civila försvaret.

Björn von Sydow är politiker för Socialdemokraterna. Han är chef för gruppen. Han säger att alla i Sverige måste vara förberedda på ett krig. Han tycker att alla ska ha konserverad mat och vatten hemma. Man måste också ha varma filtar och kläder. Och man ska ta reda på var det närmaste skyddsrummet finns.

Alla ska kunna överleva en vecka på det som de har hemma, säger han.

– Man behöver mat, man behöver se till att man har filtar, att man har bra kläder. Att man har gått igenom det här. Bor man i en stad till exempel, där det finns skyddsrum, så ska man ta reda på var de är, säger Björn von Sydow.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista