Svenska spel och kortspel.
Det handlar om spel där man satsar pengar. Foto: TT

Staten ska ha mer kontroll över spelföretag

2:32 min

Regeringen vill att staten ska ha bättre kontroll över företag som låter människor spela om pengar. Regeringen vill ha en ny lag.

Det handlar om spel där man satsar pengar. Till exempel att man satsar pengar på fotbollsmatcher, att man spelar på casinon på internet eller på spelmaskiner.

Många spelföretag som riktar sig till människor i Sverige är utländska. Företagen är registrerade i ett annat land. Det betyder att de inte behöver följa svensk lag eller betala skatt här. Det är detta som regeringen nu vill ändra på.

Förslaget är att alla företag som låter människor spela i Sverige måste söka tillstånd för det. Och företagen måste betala skatt i Sverige. Regeringen vill också att företagen ska veta vilka som spelar. Det betyder att spelarna måste registrera sig för att få spela.

Regeringen vill också ha hårdare regler för reklam för spelföretag. De vill att det ska vara förbjudet för spelföretag att skicka reklam till personer som är beroende av spel. Lite mer än 2 procent av alla vuxna i Sverige är beroende av att spela, enligt myndigheten Socialstyrelsen. Det kan vara som en sjukdom.

Regeringen vill att den nya lagen ska börja gälla den 1 januari 2019. Partierna i Alliansen tycker också att det här är ett bra förslag.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".