Ritningar över polishus går att hitta.
Ritningar över polishus ligger ute på internet.

Ritningar av flera polishus fanns på internet

2:00 min

Ritningar över flera polishus har legat ute på internet. Ritningarna är bilder som visar hur polishusen ser ut inuti. Det är en risk för säkerheten.

Ritningarna visar detaljer av polishusen. Till exempel var det finns vapen, rum för förhör och övervakningskameror. De visar också vilken typ av lås det har varit på dörrarna. Det finns ritningar över polishus i flera städer i Sverige.

Vem som helst har kunnat ladda ner ritningarna. Polisen publicerade ritningarna på internet när de planerade att bygga om husen. Sedan glömde de att ta bort ritningarna från internet.

Magnus Ranstorp är expert på terrorism. Han säger att ritningarna visar mycket känslig information. Om kriminella personer får tag på ritningarna kan de skada polisen.

– Det är helt klart en allvarlig säkerhetsmiss att sådana här ritningar ligger ute. Det bör helt enkelt inte ligga ute, säger Magnus Ranstorp.

Polisens chef för säkerhetsskydd säger att det inte är bra att ritningarna ligger ute på internet. Han säger att de borde ha tagits bort. Nu har polisen börjat ta bort ritningarna.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista