Ingången till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Foto: Jonas Dagson/TT
Foto: Jonas Dagson/TT

Flera personer i Göteborg har fått sjukdomen mässling

1:25 min

Sju personer i Göteborg har fått sjukdomen mässling. Nu arbetar sjukvården för att inte fler ska bli sjuka.

Mässling är en sjukdom som kan ge feber, hosta, röda ögon och röda prickar på huden. Ibland kan mässlingen också ge hjärninflammation, men det är ovanligt.  

I Sverige är de flesta personer vaccinerade mot mässling, och då kan man inte få sjukdomen. Därför är sjukdomen väldigt ovanlig här.

Men nu har sju personer i Göteborg blivit sjuka i mässling. Den första personen upptäcktes i början av december. Under helgen har fler personer blivit sjuka.

Nu jobbar Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för att stoppa smittan. De letar efter personer som är sjuka för att de inte ska smitta fler personer.

Anne Haglund Olmarker är chef på Sahlgrenska sjukhuset. Hon säger att det antagligen finns fler personer som är smittade, men hon tror inte att många kommer att bli sjuka.

– Några fler fall lär vi nog hitta, men vi tror inte att det blir en våldsam smittspridning, säger Anne Haglund Olmarker.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista