Hyreshus. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Många bostadshus har dålig it-säkerhet

1:22 min

Bostadshus har ofta en dator som styr bland annat värme och varmvatten. Men i flera hundra hus är it-säkerheten så dålig att fel personer kan styra datorn över internet.

I Linköping tog någon sig in i ett datorsystem och stängde av varmvattnet i ett bostadshus. Det hände flera gånger och de som bodde i huset blev arga.

Tomas Eckerud jobbar på företaget som hyr ut lägenheterna. Han säger att de letade länge innan de hittade felet.

– Det höll på ganska länge gjorde det. Vi var ju inte beredda på att det var någon som ville hacka sig in och styra våra värmesystem, säger Tomas Eckerud.

Nu har journalister på Sveriges Radio tittat på it-säkerheten i bostadshus. De har hittat fler än 300 hus där det är lätt för fel personer att styra datorerna över internet. Ibland behövdes inte ens ett lösenord.

Leif Nixon är expert på it-säkerhet. Han säger att det ibland går att styra många saker från datorsystemet. I vissa hus kan man styra värme, ventilation och till och med låsa upp dörrar.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista