Många personer får förlängt uppehållstillstånd

1:56 min

Många personer som har sökt asyl i Sverige efter den 24 november 2015 har fått ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det betyder att man får bo i Sverige i tretton månader eller tre år. Men nu visar siffror från Migrationsverket att nästan alla får stannna längre.

Det är Migrationsverket som bestämmer om en person ska få fortsätta att bo i Sverige. Av 10 000 personer som har ansökt om att få stanna längre i Sverige har 9 300 personer fått ett förlängt uppehållstillstånd. De får stanna i upp till två år till i Sverige.

Veronika Linstrand Kant jobbar på Migrationsverket. Hon säger att många av de personer som har ansökt om att få stanna kommer från Syrien. Och eftersom det fortfarande är krig i Syrien får de stanna i Sverige.

– Många kommer ju ifrån Syrien och där har ju situationen inte förbättrats. Så nu ansöker man på behov av fortsatt skydd, säger Veronika Lindstrand Kant.

Men många är oroliga när de väntar på Migrationsverkets beslut. Sveriges Radio har pratat med en person som har tillfälligt uppehållstillstånd. Han går i skolan i Uppsala, men vill inte säga sitt namn i radio.

Han säger att det tillfälliga uppehållstillståndet är bra, men att han är orolig för att det inte ska bli förlängt.

– Det är ändå bra för mig. Jag kan jobba och studera, allt. Men ändå, jag känner mig lite otrygg. Kan inte sova så bra på kvällar, för att jag tänker hela tiden på mitt tillfälliga uppehållstillstånd, säger han.

 

Den här artikeln har ändrats. I den tidigare versionen stod det att tillfälliga uppehållstillstånd gäller i tre år. Men för personer som bedöms vara i alternativt skyddsbehov gäller tretton månader. Vi har därför lagt till den informationen.