Många arbetsgivare vill att man ska visa att man inte har gjort brott

2:18 min

Fler arbetsgivare vill att man ska visa att man inte har gjort något kriminellt när man får ett jobb. Arbetsgivaren vill att man ska visa ett dokument från polisens register om brott. Det heter belastningsregistret.

Det har blivit vanligare att arbetsgivaren vill se ett sånt dokument när man får ett jobb. Polisen säger att det är många fler personer som ber om information från belastningsregistret nu än tidigare. Det har blivit tre gånger så många på tio år.

Arbetsgivare på skolor och förskolor har rätt att kontrollera om personen som ska jobba har gjort något kriminellt. De har rätt att be polisen skicka information om personen från belastningsregistret. Det är för att skydda barn.

Men många andra arbetsgivare har inte rätt att få information från polisen om personen som ska jobba. Då kan de istället be personen att hämta informationen från polisen själv. Arbetsgivaren kan säga att man måste visa ett dokument från polisen för att få jobbet. Och det är många arbetsgivare som gör det.

Regeringens minister Ylva Johansson vill undersöka om lagarna och reglerna om detta ska förändras. Hon vill att det ska bli tydligare vilka arbetsgivare som får kräva att man ska visa ett dokument från polisen när man söker jobb.