Birgit Bergkvist har tillgång till internet på sitt serviceboende. Fotograf: Maja Lagercrantz/SR
Birgit Bergkvist har tillgång till internet på sitt serviceboende. Fotograf: Maja Lagercrantz/SR

Många boenden för äldre har inte internet

1:57 min

Det har blivit vanligare med internet på boenden för äldre människor. Men i ungefär hundra kommuner finns det inte internet på äldreboenden.

Ungefär 60 procent av Sveriges kommuner har internet på boenden för äldre. Det är många fler än det var 2016. Men det finns fortfarande många boenden där de äldre inte kan använda internet. Det säger myndigheten Socialstyrelsen.

Birgit Bergkvist är 95 år och bor på ett boende för äldre i Stockholm. Hon säger att internet är väldigt viktigt för henne. Hon gör många saker på internet. Som att läsa tidningen och låna böcker på biblioteket. Och hon håller kontakt med sina barn och barnbarn på Facebook.

Hon skulle känna sig avstängd från det dagliga livet om hon inte hade internet.

– Jag skulle känna mig mycket avstängd från det dagliga livet nästan. Ja, det känns så viktigt alltså, säger Birgit Bergkvist.

Gunilla Brattberg har skrivit flera böcker om äldre människor och internet. Hon tycker att alla kommuner ska ha internet på sina boenden för äldre.

– Det här är ingenting som man kan säga att det här ska inte vi ha, säger Gunilla Brattberg.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista