Fler döms för hets mot folkgrupp på internet

2:40 min

Fler och fler personer blir dömda för hot och hat som de har skrivit på internet. Det handlar om brottet "hets mot folkgrupp".

Alla har rätt att säga och skriva nästan vad de vill i Sverige. Det är en del av lagen om yttrandefrihet. Men om man säger eller skriver hot eller elaka saker om personer från en viss grupp kan det vara brottet "hets mot folkgrupp". Till exempel om personer som har en viss hudfärg, religion eller sexuell läggning.

De flesta som har blivit dömda har skrivit saker mot flyktingar, muslimer eller judar. Men det har också varit hat mot HBTQ-personer. HBTQ betyder homosexuell, bisexuell, trans och queer.

En person som har upplevt det är Nils, som inte vill säga sitt riktiga namn. Nils berättade i Sveriges Television hur det är att vara HBTQ-person i en liten stad. En man skrev sedan flera kommentarer med hat och mot Nils på Sveriges Televisions Facebook-sida. Nils läser upp en av kommentarerna som mannen skrev.

"Jag hoppas att alla som inte är heterosexuella blir misshandlade, påhoppade, dödade, mobbade, torterade".

Mannen som skrev kommentarerna anmäldes till polisen. Han är nu misstänkt för brottet "hets mot folkgrupp". I februari blir det en rättegång mot mannen.

Polisen har en speciell avdelning för sådana här brott. De får fler och fler anmälningar om hot och hat som folk har skrivit på internet. Och fler personer blir också dömda för det. Förra året blev 18 personer dömda för kommentarer som de hade skrivit på internet. Det är fyra gånger så många som 2013.