Adam Pålsson och Ted Gärdestad.
Till vänster: skådespelaren Adam Pålsson spelar Ted Gärdestad i filmen. Till höger: Ted Gärdestad, 1974. Foto: TT

En film om artisten Ted Gärdestad visas på bio

2:23 min

Nu kommer en film om den svenska artisten Ted Gärdestad på bio. Ted Gärdestad dog för tjugo år sedan. Men hans musik är fortfarande väldigt populär.

Ted Gärdestad var väldigt ung när hans karriär började. Hans första skiva kom 1972 när han bara var 16 år gammal. Han blev en stor idol för många ungdomar.

Ted Gärdestad gjorde många låtar som blev hits på 1970-talet. Flera av dem är fortfarande väldigt kända. Hans kanske mest kända låt heter "Sol, vind och vatten". Den är populär att spela på somrarna. Många barn brukar sjunga den i skolan. 

Ted Gärdestad var psykiskt sjuk i slutet av sitt liv. Han hade sjukdomen schizofreni. Han dog när han var 41 år gammal. Han tog sitt eget liv.

Den nya filmen heter "Ted - för kärlekens skull" och är regisserad av Hannes Holm. Den handlar om Teds liv och om hans musik. Skådespelaren Adam Pålsson spelar Ted Gärdestad i filmen. Det är också han som sjunger alla låtar i filmen.

Filmen har premiär på bio idag den 3 januari.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".