Mässlingen
Om du tror att du har fått mässling ska du ringa till sjukvården innan du åker dit. Foto: Thomas Johansson/TT

Ännu fler personer har blivit sjuka i mässling

2:38 min

Fler personer har nu fått sjukdomen mässling. Myndigheterna fortsätter att leta efter sjuka personer, för att de inte ska smitta andra.

I december upptäckte man att sju personer i Göteborg hade fått sjukdomen mässling. Det är en ovanlig sjukdom i Sverige. Men den smittar lätt, så sjukvården började arbeta intensivt för att stoppa smittan. Nu har man hittat totalt 13 personer som har blivit sjuka i mässling.

Mässling är ovanligt i Sverige, eftersom så många människor är vaccinerade. Då kan man inte få sjukdomen. Mässling sprids av ett virus som är väldigt smittsamt. Sjukdomen ger feber, hosta, irriterade ögon och röda prickar på huden. Mässling kan också göra att man får andra sjukdomar som kan vara farligare. En av dem är hjärninflammation, men det är ovanligt.

En av personerna som har blivit sjuk i mässling arbetar på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Personen arbetade på avdelningen för förlossningar mellan jul och nyår. Det betyder att personen kan ha smittat något av de nyfödda barnen. Nu har sjukvården gett en medicin till ungefär 50 nyfödda barn för att skydda dem mot sjukdomen.

Man måste inte vara vaccinerad för att få jobba i sjukvården. Men nu uppmanar flera sjukhus och vårdcentraler sin personal att vaccinera sig, om de inte redan har gjort det.

Om du tror att du har fått mässling ska du ringa till sjukvården innan du åker dit. Det är för att undvika att smitta andra personer.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".