Man
Lars Ohly var partiledare för Vänsterpartiet mellan 2004 och 2012.

Den förre partiledaren lämnar Vänsterpartiet

2:00 min

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly lämnar partiet. Han tycker att partiet behandlar honom dåligt.

En kvinna i partiet har sagt att Lars Ohly har trakasserat henne sexuellt på en fest med partiet. Hon berättade det i november. Det var när många kvinnor berättade om sexuella trakasserier och övergrepp i kampanjen Metoo. Kvinnan anmälde händelsen till polisen. Men polisen tror inte att det var ett brott så de har inte undersökt det som hände. 

Lars Ohly har bett om ursäkt för att han uppförde sig fel mot kvinnan. Han säger att det han gjorde var dumt, men inte brottsligt.

Vänsterpartiet bestämde att Lars Ohly inte får vara med på möten och fester som partiet har. Lars Ohly tycker att det var fel att partiet gjorde så. Han säger att partiet har bestämt sig, utan att undersöka vad som hände. Därför lämnar han partiet nu.

Lars Ohly var partiledare för Vänsterpartiet fram till 2012. Nu är han ordförande för organisationen Funktionsrätt Sverige. De arbetar för funktionsnedsatta personers rättigheter.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista