En bilväg där en bil har kraschat in i staketet.
254 personer dog i trafiken på vägar förra året. Foto: Erik Simander/TT

Färre personer dog i trafiken förra året

2:07 min

Färre personer dog i olyckor i trafiken 2017 än året innan. Det säger myndigheten Transportstyrelsen. Det var också färre personer som dog i olyckor med båtar och tåg.

254 personer dog i trafiken på vägar förra året. Det är 16 personer färre än 2016. Och det är det lägsta antalet sedan andra världskriget tog slut 1945. De flesta som dog var förare eller passagerare i vanliga bilar.

Transportstyrelsen tror att det kommer vara ännu färre personer som dör i trafiken i framtiden. Myndigheterna gör mycket arbete för att det ska bli säkrare i trafiken. Ett exempel är en ny lag som börjar gälla den 1 februari. Då blir det förbjudet att använda mobilen med handen när man kör bil.

Regeringens mål är att högst 220 personer ska dö i trafiken varje år. De vill att Sverige ska nå det målet år 2020. Transportstyrelsens chef Jonas Bjelfvenstam tror att det kommer att gå, om alla anstränger sig.

– Anstränger vi oss nu rejält, så är det fortfarande möjligt, säger Jonas Bjelfvenstam.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".