Susanne Elveroth Aronsson är förskollärare på Västanvinden
Susanne Elveroth Aronsson är förskollärare på Västanvinden Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Förbjudet att leka krig på förskola i Halland

1:37 min

Barnen på en förskola i Halmstad får inte längre leka krig och bygga vapen. Personalen på förskolan har märkt att en del barn inte tycker leken är rolig.

Susanne Elveroth Aronsson är förskolelärare på Västanvinden. Hon berättar för P4 Halland att de såg att barnen ofta lekte krig. Men vissa barn ville inte vara med och var illa berörda. Andra barn var med och lekte fast de egentligen inte ville vara med.

Hon säger att barnen lekte med vapen och låtsades dö. Lärarna tänkte på att det finns barn i skolan som har varit med om krig på riktigt. Då bestämde de sig för att förbjuda krigsleken.

– Det byggs vapen, man skjuter och låtsas dö och då började vi prata om att det faktiskt finns barn på vår förskola som faktiskt har varit med om det på riktigt så det var därför vi tog ställning, säger Susanne Elveroth Aronsson.

Det har bara gått några veckor sedan det blev förbjudet att leka krig på förskolan, men Susanna Elveroth Aronsson tycker att det märks skillnad. Det har blivit trevligare stämning på förskolan, säger hon.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista