Sima Wolgast, lektor vid Lunds universitet. Foto: Natacha López/Sveriges Radio.
Sima Wolgast, lektor vid Lunds universitet. Foto: Natacha López/Sveriges Radio

Arbetssökande med arabiska namn behandlas annorlunda

2:07 min

Den som söker jobb och har ett arabiskt namn diskrimineras ofta. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

Psykologen Sima Wolgast har tittat på hur det går till när man skickar in en jobbansökan. Hon ser att arbetssökande med arabiska namn behandlas annorlunda än de med svenska namn.

Hon säger att på anställningsintervjun så får de med arabiskt namn andra frågor. De med svenska namn får frågor om sånt som har med jobbet att göra. Medan de som har arabiska namn också får frågor om kultur och svenska värderingar.

– Till exempel, blir det nån kulturkrock? Förstår du de svenska värderingar? Till personer som hade svenska namn ställde man frågor som, hur fungerar du under stress? Hur löser du konflikter? säger Sima Wolgast.

Med hjälp av ett dataprogram kunde Sima Wolgast se vem som hade bäst kompetens. Och även om den som hade arabiskt namn hade bäst kompetens för jobbet, så var det ofta så att de ändå inte fick jobbet, säger hon.

– De väljer man bort och väljer de svenskar som är halvbra för jobbet istället. Så om man lyckas komma till en intervju överhuvudtaget så kan det finnas en vidare diskrimineringsprocess ända in till slutet där man ska välja en person till jobbet.

Forskaren Sima Wolgast har ställt frågor till ungefär 50 personer som håller i jobbintervjuer och anställningar.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista