Syrier som vill flytta till sin familj i Sverige måste vänta länge

1:57 min

Det är svårt för personer från Syrien att återförenas med sin familj i Sverige. De som vill komma till Sverige måste göra en ansökan på ambassaden i Sudan. Det är dyrt och tar lång tid.

Det finns bara en svensk ambassad där syrier kan göra en ansökan utan att ha ett visum. Det är på ambassaden i Sudan. För att få ett möte där måste man vänta i nästan två år.

Ambassaden i Sudan ligger ungefär 200 mil från Syrien. Att resa dit tar lång tid och kostar mycket pengar.

För ett år sedan lovade Sveriges regering att försöka göra det lättare för syrier att återförenas med sina familjer. Då sa Regeringen att de skulle undersöka om man ska få göra ansökan på ambassaden i Libanon. Men det går fortfarande inte att göra en ansökan där.

Annika Söder är chef på Utrikesdepartementet. Hon säger att man måste undersöka mer innan man kan öppna för ansökningar i Libanon.

– Vi håller på och gör den utvärderingen och vi har kommit fram till att vi fortfarande behöver mer tid för att göra det här, säger Annika Söder.

Alaa från Syrien bor och jobbar i Sverige. Hon säger att hon inte har träffat sin son på två år och att hon är ledsen.

– Jag har inte träffat min son i två år. Jag är helt förstörd från insidan, säger Alaa.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista