Rättegång om mordet på den svenska journalisten

2:40 min

Idag började rättegången mot den danske uppfinnaren Peter Madsen. Han är misstänkt för mord på en svensk journalist. Journalisten försvann när hon åkte i en ubåt med uppfinnaren.

Den svenska journalisten Kim Wall försvann i augusti förra året. Hon skulle skriva en artikel om en dansk uppfinnare som har byggt en ubåt, alltså en båt som åker under vatten. Uppfinnaren heter Peter Madsen. Kim Wall åkte med honom i ubåten när hon försvann.

Polisen hittade senare delar av journalistens kropp i havet. Åklagaren i Danmark tror att Peter Madsen har dödat journalisten.

Peter Madsen har erkänt att han har styckat kvinnans kropp och slängt den i havet. Men han säger att han inte har dödat henne. Peter Madsen har sagt att hon dog i en olycka på ubåten. Men han har ändrat sin historia flera gånger. Först sa han att en tung lucka på ubåten slog i kvinnans huvud. Och senare har han sagt att hon blev förgiftad.

Nu är det en rättegång mot Peter Madsen, i Köpenhamn i Danmark. Han är åtalad för mord och flera andra brott. Den danske åklagaren vill att Peter Madsen ska få straffet att sitta livstid i fängelse. Eller ett straff som heter "förvaring". Det straffet finns inte i Sverige. Förvaring betyder att personen blir inlåst under en obestämd tid. Det är ett straff som man ger till personer som kan vara extra farliga för andra människor.

Rättegången i Köpenhamn håller på till den 25 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista