En så kallad flashmob hölls på onsdagen på Centralen i Stockholm med anledning av Internationella kvinnodagen. De rosa mössorna med kattöron, så kallade pussyhats, är en protest mot sexistiska uttalanden av Donald Trump.
En manifestation för kvinnors rättigheter, på Centralstationen i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Idag är det internationella kvinnodagen

2:44 min

I dag, 8 mars, är den internationella kvinnodagen. En dag för att uppmärksamma att det fortfarande inte är rättvist mellan kvinnor och män i världen.

Många kvinnor över hela världen behandlas sämre än män. Kvinnor har ofta lägre löner och mindre makt än vad män har. Och många kvinnor blir utsatta för sexuella trakasserier och sexism.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men även här kan man se att det finns ojämlikhet mellan kvinnor och män.

Man uppmärksammar kvinnodagen på olika sätt i olika länder i världen. I många länder gratulerar man kvinnor och ger presenter och blommor till dem. Men i Sverige handlar det inte så mycket om att fira kvinnor. Många tycker att det viktigaste är att uppmärksamma det som inte är rättvist på olika sätt.

Det händer många olika saker för att uppmärksamma kvinnodagen idag. Till exempel debatter, manifestationer och utställningar.

På Tekniska Högskolan i Stockholm samlas personer för att skriva fler artiklar om kvinnor på webbsidan Wikipedia. Bara 20 procent av alla artiklar om personer på Wikipedia handlar om kvinnor.

Idag samlas ungefär 50 personer för att skriva, uppdatera och publicera fler artiklar om kvinnor på Wikipedia. Det händer också i flera andra länder idag.

Sofie Jansson är en av dem som är med i Stockholm. Hon säger att det är som en tradition att det står mer om män än kvinnor i olika historieböcker och uppslagsböcker. En bra sak med Wikipedia är att man kan ändra på detta, säger hon. För vem som helst kan skriva en artikel på Wikipedia.

– Det som är bra med Wikipedia är att där kan man ju göra någonting åt saken. För vem som helst kan ju skriva en artikel, säger Sofie Jansson till P4 Värmland.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".