SD vill ge ekonomiskt bidrag till föräldrar som får sitt första barn

2:14 min

Sverigedemokraterna vill att staten ska ge 20 000 kronor i bidrag till familjer som får sitt första barn. Det är ett politiskt förslag från partiet.

Sverigedemokraterna säger att man behöver köpa många dyra saker när man får barn. Till exempel barnvagn, säng och en barnstol till bilen. Därför behövs det här bidraget, tycker partiet.

Julia Kronlid är politiker i Sverigedemokraterna. Hon säger att ekonomi inte ska vara ett hinder för dem som vill bli föräldrar. Hon säger att 20 000 kronor kan vara en hjälp till familjerna:

– 20 000 det kan kanske inte bekosta allt, men det kan vara en hjälp. Det kan vara en uppmuntran för barnfamiljer, säger Julia Kronlid.

Sverigedemokraterna har räknat ut att bidraget skulle kosta 1 miljard kronor om året för staten. Sverigedemokraterna vill därför att ett annat ekonomiskt bidrag ska bli lägre istället. Det är bidraget som familjer får när de har fler än ett barn. Det kallas flerbarnstillägg.

Sverigedemokraterna har ett stort möte under helgen. De ska bestämma vilka politiska frågor de ska jobba mest med under valet. De ska skriva en valplattform. Det är en text som beskriver vad partiet vill göra om de får makten. Alla partier gör en valplattform innan valet, så att väljarna vet vad partierna vill göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista