Nu har filmen "Amatörer" premiär på bio

2:01 min

Idag har den svenska filmen Amatörer premiär på bio. Den handlar om en påhittad stad som heter Lafors. Ungdomar ska göra en film för att göra staden känd. Men det går inte riktigt som de vuxna i kommunen hade tänkt.

Regissören Gabriella Pichler har gjort filmen. Hon har skrivit manuset tillsammans med den kända författaren Jonas Hassen Khemiri.

Nästan alla som är skådespelare i filmen är amatörer, precis som namnet på filmen. Det betyder att de inte har arbetat som skådespelare förut.

Filmen handlar om den lilla staden Lafors. Staden finns inte på riktigt, men den liknar flera andra städer som finns på riktigt i Sverige.

Lafors kommun vill göra en kortfilm om staden för att den ska bli mer känd. De vill locka ett stort företag till staden, så att det blir många nya jobb.

Men kommunen har inga pengar, så de bestämmer att ungdomar som går i klass 9 ska göra filmen. Men det går inte riktigt som det var tänkt. Ungdomarna vill visa andra saker från staden än vad de vuxna vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista