Människor med lite utbildning får sämre vård för cancer

2:16 min

Människor med lite utbildning får sämre vård för cancer än andra. Det visar en undersökning från organisationen Cancerfonden.

Cancerfonden är en organisation som arbetar för att färre människor ska få sjukdomen cancer, och att fler ska överleva sjukdomen.

Det är lika vanligt att människor med mycket utbildning och människor med lite utbildning blir sjuka i cancer. Men bland dem med lite utbildning är det fler som dör i sjukdomen. Det har organisationen Cancerfonden upptäckt i sin undersökning.

Människor med mycket utbildning som får cancer blir undersökta mer noggrant än de som har lite utbildning. Och de får ofta bättre behandling än de som har lite utbildning. Om alla fick lika bra vård så skulle 2 900 fler personer överleva, varje år, säger Cancerfonden.

Landstingen har ansvar för sjukvården i Sverige. Cancerfonden kräver nu att landstingen ska jobba för att minska skillnaderna i vården av människor som har cancer.

Jan Zedenius är läkare och arbetar på Cancerfonden. Han säger att den här orättvisa vården är ett brott mot lagen.

– Varje vårdenhet har ju ett ansvar för att se till att alla får samma vård, oavsett vad man har för bakgrund. Det står till och med i vår hälso- och sjukvårdslag, säger överläkare Jan Zedenius på Cancerfonden, säger Jan Zedenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista