Kor på en mjölkgård.
1 av 3
Kor på en bondgård. Foto: Emil Langvad/TT
Minkar på en minkfarm.
2 av 3
Minkar på en minkfarm. Foto: Patric Söderström / TT
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
3 av 3
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Foto: Maja Suslin/TT

Många svenska bönder är rädda för att bli attackerade av aktivister

2:12 min

Många svenska bönder är rädda för att bli attackerade. Det är personer som kämpar för djurens rättigheter som hotar bönderna.

De brukar kallas för djurrättsaktivister. De vill att bönderna ska sluta ha djur. De tycker att det är djurplågeri att ha djur på en gård för att göra mjölk och kött.

Några bönder har blivit attackerade av aktivister på sina bondgårdar. Ibland följer aktivisterna efter böndernas barn när de går från skolan. Ibland står de vid bondgården i flera dagar och skriker.

Aktivism för djurens rättigheter har en lång tradition i Sverige. Förut var det vanligt att djurrättsaktivister hotade de som födde upp minkar. Mink är ett djur man gör päls av. Aktivisterna var arga för hur minkarna behandlades och släppte ut dem från gårdarna. Nu säger polisen att aktivister har börjat hota bönder som har kor också.

Anette Gustawson är bonde utanför Norrtälje. Hon har blivit hotad på sociala medier. Hon säger att hon är orolig för att någon ska utsätta henne för våld.

– Det leder till att man lever i en otrolig oro att man ska bli utsatt för något grövre, säger Anette Gustawson.

Många bönder har anmält hoten till polisen. Nu vill Lantbrukarnas Riksförbund ha en ändring i lagen för att skydda bönderna. Martin Moraeus som jobbar där säger att han vill att lagen ska ändras så att det blir förbjudet att stå på någons bondgård i flera dagar och hota bönderna.

– Jag tror att man skulle behöva få till någon form av lagändring som gör att man inte kan utnyttja demonstrationsrätten att stå hemma på någons gård flera dagar i rad och trakassera dem, säger Martin Moraeus.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".