Polisen hittar mer och mer droger i Sverige

1:49 min

Polisen hittar mer och mer droger i Sverige. Polisen hittade droger 44 000 gånger förra året. Det är 5000 fler gånger än år 2016.

Alla droger som polisen hittar ger de till Nationellt Forensiskt Centrum, NFC. Det är polisens avdelning som analyserar olika saker. NFC analyserar drogerna för att se vad de innehåller.

Anna Stenfeldt Hennings jobbar på NFC. Hon säger att cannabis är den vanligaste drogen som polisen hittar. Och de hittar också mycket starka mediciner, som är narkotiklassade. Det betyder att de innehåller ämnen som är som droger, och kan göra att man blir beroende. Det finns många regler om sådana mediciner.

– Ungefär 45 procent av de materialen som vi analyserar innehåller cannabis. Cannabis är den vanligaste drogen i Sverige. En fjärdedel av materialen, ungefär, innehåller narkotikaklassade läkemedel, säger Anna Stenfeldt Hennings.

Nationellt Forensiskt Centrum, NFC säger att polisen fortsätter att hitta mer droger i år också. Polisen hittade mer droger under januari till april i år än under samma månader förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista