Sverigedemokraterna vill att det ska vara svårare att bli lärare

2:22 min

Partiet Sverigedemokraterna vill att det ska vara svårare att bli lärare. De vill ställa högre krav på de som söker till lärarutbildningen.

Det är brist på lärare i Sverige. Sverigedemokraterna tror att fler personer lockas till att bli lärare om det är högre krav. För då får yrket högre status.

Sverigedemokraterna vill att det ska vara högre krav för att få börja studera på lärarutbildningen. Partiet vill att studenterna ska ha läst mer svenska, engelska och matematik innan utbildningen.

Stefan Jakobsson är politiker i Sverigedemokraterna. Han säger att de högre kraven ska göra att färre slutar på utbildningen innan de har studerat färdigt.

– Med den här höjningen kommer vi kanske tappa bort en del sökande men merparten av dem skulle ändå inte slutföra sin utbildning, säger Stefan Jakobsson.

Det här är en del av Sverigedemokraternas politik för skolan, som de har presenterat idag. Det är en del av partiets politik inför valet i september.

Ett annat förslag är att skolan ska dela upp eleverna i en lättare och en svårare grupp, i vissa ämnen. Det gäller ämnena svenska, engelska och matematik. Sverigedemokraterna tycker att skolan ska dela upp eleverna från och med klass 4. Alla barn är inte lika duktiga, och behöver inte gå i samma grupp, tycker partiet.

Sverigedemokraterna vill också ta bort modersmålsundervisningen i skolan. Alltså undervisningen i andra språk, som barn med invandrarbakgrund får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista