En utredning ska undersöka hur mycket pengar kungahuset ska få

2:40 min

Sex partier har bestämt att riksdagen ska utreda kungahuset. Utredningen ska bland annat undersöka hur mycket pengar kungahuset ska få.

Sveriges kungahus har växt snabbt de senaste åren. Det är för att kungen har fått många barnbarn. Kronprinsessan Victoria har två barn, prins Carl Philip har två barn, och prinsessan Madeleine har tre barn. Kungahuset består nu av 15 personer, och 11 av dem har rätt att ärva tronen.

Det är partierna i regeringen och partierna i alliansen som har kommit överens om att göra utredningen. Det är alltså alla partier i riksdagen, förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Kungahuset och hovet får pengar från staten varje år. Nu ska utredningen undersöka hur mycket pengar kungahuset ska få i fortsättningen. Utredningen ska också undersöka vilka personer i kungahuset som ska ha officiell status. Det betyder att de representerar Sverige utomlands.

Partierna vill också utreda hur många flaggdagar Sverige ska ha. Det är dagar då man ska hissa den svenska flaggan. Många av flaggdagarna handlar om saker som har med kungahuset att göra. Till exempel kungens födelsedag och drottningens namnsdag.

Sverige är en av världens äldsta monarkier. Kung Carl XVI Gustaf har varit kung i 45 år. Men kungen har inte någon politisk makt i Sverige. Det är så sedan år 1974. Kungen är statschef, men hans arbete är att representera Sverige och att vara en slags symbol för landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista