Det är svårare för Säpo att upptäcka ensamma terrorister

1:36 min

Det har blivit svårare att upptäcka terrorattacker på förhand. Det säger Säkerhetspolisen, Säpo. Det är för att fler terrorister jobbar ensamma.

Förut var det vanligare att terrorister jobbade i grupper och gjorde stora attacker, som de planerade mycket. Men nu har det blivit vanligare att terrorister gör attacker helt själva. Och att de använder enkla redskap, som en lastbil, eller knivar. Det har till exempel hänt i Stockholm, Paris och London.

Och det kan vara svårt för Säpo att upptäcka de här terroristerna.Det säger Fredrik Hallström, som jobbar på Säpo.

De ensamma terroristerna planerar inte så länge. De behöver inte få tag på sprängmedel och många vapen, till exempel. Och då finns det inte lika mycket information som Säpo kan hitta.

– Idag ser vi att man kan gå från en snabb tanke till ett genomförande, bara på några timmar. Och det är klart att det är en utmaning för oss, att kunna bedöma den typen av avsikt. Därför att förmågan, i form av brottsverktyg, den har man i stort sett i sin närhet. En kökskniv, eller en hyrbil, eller en egen bil, säger Fredrik Hallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista