Nya uppgifter om mordet på Olof Palme

2:29 min

Olof Palme var Sveriges statsminister på 1980-talet. Han var med i partiet Socialdemokraterna. År 1986 mördades han i Stockholm. Idag presenterades nya uppgifter om mordet.

Ingen person är dömd för mordet på Olof Palme. Men idag berättade journalister i tidningen Filter att de har nya uppgifter om en man. Mannen var på platsen när Olof Palme mördades. Han var ett vittne i utredningen år 1989. Men han var aldrig misstänkt för mordet. Nu säger tidningen Filter att mannen kanske var den person som sköt Olof Palme. 

I media kallas mannen för Sture, men han heter egentligen något annat. I tidningen Filter står det att mannen tränade och tävlade i att skjuta med pistol. Och han hade en nära relation med en person som samlade på vapen. Personen samlade på den sorts pistol som man tror att Olof Palme blev skjuten med.

Sture dog i början av 2000-talet och vapensamlaren dog för några år sedan. Pistolerna såldes på en auktion.

De nya uppgifterna är intressanta eftersom polisen fortfarande inte vet vem det var som dödade Olof Palme. Polisens utredning av mordet är den största som gjorts i Sverige.

Den grupp poliser som jobbar med Palme-mordet kallas för Palmegruppen. Enligt tidningen Filter har polisen förhört flera personer som hade koppling till Sture. Gruppens ledare Krister Petersson vill inte kommentera de nya uppgifterna. Han säger att han inte vill berätta om vilka personer de förhör.

– Jag har ingen anledning att kommentera vilka vi hör eller varför vi hör dem, utan jag åberopar förundersöknings-sekretessen, säger Krister Petersson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista