Sverigedemokraterna ska styra kommunen Hörby

1:59 min

Partiet Sverigedemokraterna styr för första gången en kommun i Sverige. Sverigedemokraten Stefan Borg är ny ordförande för kommunen Hörby i Skåne.

Sverigedemokraterna blev det största partiet i Hörby kommun, i valet. Partiet fick 35 procent av rösterna. Nu kommer Sverigedemokraterna styra kommunen. De ska också samarbeta med andra partier. Ett av dem är Moderaterna.

Sverige har totalt 290 kommuner. Varje kommun har ett parlament som kallas kommunfullmäktige. Politikerna i kommunen bestämmer över många viktiga saker. Som skolor, bostäder och vägar i kommunen.

Det gick bra för Sverigedemokraterna i valet till kommunerna i landet. Partiet växte i nästan alla kommuner. Nu är Sverigedemokraterna det största partiet i 12 kommuner. Alla kommuner utom en ligger i Skåne.

Men det är bara i en kommun som partiet alltså styr. Sverigedemokraterna har aldrig styrt i någon kommun tidigare.

I valet till riksdagen blev Sverigedemokraterna det tredje största partiet. Det är ett nationalistiskt parti. Deras viktigaste fråga är att minska invandringen.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista