De får Nobels fredspris för arbetet mot sexuellt våld

2:52 min

Läkaren Deniz Mukwege och aktivisten Nadia Murad får Nobels fredspris. De arbetar mot sexuellt våld i krig.

Deniz Mukwege är läkare i Kongo-Konshasa. Han har ett sjukhus för kvinnor som har fått skador efter sexuellt våld. Sexuellt våld mot kvinnor har varit mycket vanligt i kriget i Kongo-Kinshasa. Deniz Mukwege har jobbat för de utsatta kvinnorna i 20 år.

Nadia Murad är yezidier från norra Irak. Hon kämpar för kvinnorna som terrorgruppen IS har tagit tillfånga. Nadia Murad har själv varit fånge hos IS. Hon blev våldtagen och torterad. Men hon lyckades rymma. Efter det har hon berättat om de fruktansvärda övergreppen från IS, för hela världen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström känner både Deniz Mukwege och Nadia Murad. Hon kallar dem hjältar. Hon säger att de har lyft frågan om sexuellt våld i FN och i hela världen.

– Vilka otroliga hjältar de är, de här två personerna. Med risk för sina egna liv så har de verkligen ställt sig där, kämpat på, och lyft den här frågan också till högsta nivå. I FN, och i sina länder, och för världens uppmärksamhet. Så det är väldigt, väldigt glädjande att de har fått det, säger utrikesministern Margot Wallström.

Nobels fredspris går till personer eller organisationer som har arbetat för att lösa konflikter och skapa fred. Det kan också ges till någon som arbetar med att hjälpa utsatta människor.

Nobelpriset är ett svenskt pris som har fått sitt namn efter forskaren Alfred Nobel. Han bestämde att fredspriset ska delas ut i Sveriges grannland Norge. Norge och Sverige var del av samma land på 1800-talet, när Alfred Nobel levde.

Nobels fredspris delas ut i Norges huvudstad Oslo den 10 december. De andra Nobelprisen delas ut på en stor fest i Stockholm.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista