Två nya medlemmar i Svenska Akademien

2:15 min

Svenska Akademien har fått två nya medlemmar. Det är en jurist och en författare.

Svenska Akademien är en grupp som arbetar med litteratur och det svenska språket. De bestämmer bland annat vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Och de gör den viktigaste ordboken om det svenska språket. Gruppen har funnits sedan år 1786.

Det har varit mycket bråk och problem i Svenska Akademien det senaste året. Flera medlemmar har lämnat akademien. Därför har de inte delat ut något Nobelpris i litteratur i år.

Svenska Akademien har gamla regler, från 1700-talet. Det ska alltid vara 18 medlemmar i akademien. Och tolv medlemmar måste vara med och rösta för att de ska kunna välja nya medlemmar. Det blev ett problem, för det var bara 11 medlemmar kvar efter bråken.

Men nu har några av de som slutade hjälpt till att välja två nya medlemmar. De nya medlemmarna är Eric M Runesson och Jila Mossaed.

Eric M Runesson är jurist. Han har hjälpt akademien det senaste året. Jila Mossaed är poet och författare. Hon kommer från Iran, och har bott i Sverige i 32 år. Hon har skrivit romaner och diktsamlingar, på persiska och svenska.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista