Det är bråttom att rädda världen från uppvärmning

3:05 min

Det är bråttom att minska utsläppen i världen. Det visar en viktig rapport från FN. Jordens klimat blir varmare för att människor släpper ut växthusgaser. Det är gaser som kommer från flygplan, bilar, båtar och industrier. Växthusgaserna är dåliga för miljön.

Igår kom en rapport från IPCC. Det är en grupp med klimatforskare i FN. Forskarna kommer från olika länder i världen. I rapporten visar forskarna vad som händer om världen blir två grader varmare. Då kommer till exempel alla korallrev i haven att dö, säger forskarna. Och gasen metan kommer att släppas ut från marken i området arktis. Gasen är nu frusen i marken. Om gasen kommer ut så blir jorden ännu varmare. Då blir det fler översvämningar och bränder och mer torka. På många platser blir det omöjligt att leva. Många människor kommer att behöva fly från sina hem.

Om världen värms upp en och en halv grad istället, så blir det inte lika stora problem. Men då måste utsläppen minska snabbt, säger forskarna. Vi måste göra stora förändringar i samhället för att minska utsläppen så mycket. FN:s rapport visar att det är bråttom.

Isabella Lövin är Sveriges klimatminister. Hon säger att utsläppen måste minska med hälften, på 12 år.

–- Den visar hur bråttom det är. IPCC säger att vi har 12 år på oss att halvera jordens utsläpp. Men då har vi en chans begränsa uppvärmningen till 1,5 grad, säger Isabella Lövin.

Nästa månad har FN ett stort möte om klimatet i Polen. Då ska de prata om Parisavtalet. Det är ett avtal som länderna skrev under 2016. Då lovade de att minska utsläppen. Men målen från Parisavtalet räcker inte. Även om vi når de målen, så kommer jorden att bli tre grader varmare, säger forskarna.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista