Det kan bli mindre pengar för skogen som brann upp i somras

2:08 min

Det var många stora bränder i skogar i somras. Nu har myndigheten Skogsstyrelsen räknat ut hur mycket skog som blev förstörd.

I somras var det väldigt varmt och torrt i Sverige. Det brann på flera platser. Det var 300 stora bränder i skogar. Personer som äger skogen förlorade mycket pengar. Nu har myndigheten Skogsstyrelsen räknat ut hur mycket skog som brann upp.

Det var 21 000 hektar skog som blev förstörd. Det skriver Skogsstyrelsen i en rapport. Och det är mindre än vad myndigheten trodde i somras. Därför kan det bli mindre pengar i ersättning till de människor som äger skogen.

Regeringen har lovat att betala pengar till de människor som har förlorat skog. Regeringen har sagt att de kan betala 110 miljoner kronor till skogsägarna. Men nu säger Skogsstyrelsen att det räcker med 72 miljoner kronor. Det blir mindre pengar för att det var mindre skog som brann upp.

Skogsstyrelsen föreslår att regeringen ska ge pengar till de som äger skog i länen Dalarna, Gävle och Jämtland. Där var de största bränderna.
Över 300 personer äger skogen som blev förstörd där. Nu ska regeringen bestämma hur mycket pengar skogsägarna ska få.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista