Gottsundaskolan i Uppsala är helt förstörd

3:04 min

Igår brann Gottsundaskolan i Uppsala. En stor del av skolan är helt förstörd. Nu undrar eleverna vad som ska hända med dem.

Ungefär 450 elever går på Gottsundaskolan i Uppsala. De går i klasserna 6 till 9. På natten mellan söndag och måndag brann skolan. Nu går det inte att ha några lektioner i skolan. Uppsala kommun försöker hitta nya lokaler till eleverna på Gottsundaskolan. Men inget är klart ännu.

Oskar Lindeberg är en av eleverna på Gottsundaskolan. Han undrar vad som ska hända nu. Han tror att eleverna kanske kommer delas upp på andra skolor i staden. Eller att kommunen ska bygga baracker som eleverna kan vara i. Baracker är en slags enkla hus, som man lätt kan flytta på.

– Jag tycker det är hemskt att det ska kunna hända en sån här fin skola. Jag undrar ju bara hur det ska bli nu, om vi ska få komma in i baracker, eller om vi ska splittras upp i nya skolor, säger Oskar Lindeberg till P4 Uppland.

Emma är en annan elev på Gottsundaskolan. Hon undrar också vad som ska hända nu. Hon är orolig för att hennes klass kanske kommer att delas upp. Emma är arg för att skolan har brunnit. Hon säger att eleverna hade fått många nya fina saker i skolan. Till exempel nya möbler och skåp. Men nu är allt helt förstört.

– Jag är främst väldigt väldigt arg. Det är ju inte bara att de har förstört för oss, de har ju förstört så mycket annat också. Vi hade fått två nya uppehållsrum med möbler, och vi skulle få nya datorer. Och vi hade fått nya skåp. Det är ju pengar som skolan har lagt på oss. Och det är helt förstört nu, säger Emma till P4 Uppland.

Polisen misstänker att det var två unga tjejer som tände eld på Gottsundaskolan. Tjejerna är under 15 år gamla. De är inte elever på Gottsundaskolan.

Polisen har släppt tjejerna, eftersom de är så unga. Polisen får inte låsa in personer under 15 år. Men tjejerna är fortfarande misstänkta för att ha tänt eld på skolan.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista