Nu börjar FN:s stora möte om klimatet

2:59 min

Idag börjar ett stort möte om klimatet. Nästan 200 länder i Förenta Nationerna, FN, möts. De diskuterar hur de ska arbeta för att stoppa hotet mot klimatet.

Jordens klimat blir varmare för att människor släpper ut växthusgaser. Det är gaser som kommer från till exempel flygplan och industrier. Forskare säger att det är farligt för jorden när klimatet blir varmare.

För tre år sedan var det ett stort klimatmöte i Paris. Världens länder kom överens om att temperaturen på jorden inte får bli mer än 2 grader varmare. De skrev ett avtal som kallas Paris-avtalet. Nu ska länderna försöka bestämma regler för hur de ska nå målet. Och de ska bestämma hur man ska mäta och kontrollera att länderna gör det de har lovat.

Samtidigt säger forskare att temperaturerna stiger mer och mer på jorden. Och det släpps ut mer och mer farliga växthusgaser. Forskare säger att ländernas mål inte ens räcker för att stoppa ökningen av temperaturen.

En grupp personer representerar Sverige på mötet. Det är bland annat flera ministrar. Johanna Lissinger Peitz är Sveriges förhandlare. Hon säger att de som är på mötet känner att det är allvarligt. De beslut som man fattar de kommande åren har en mycket stor betydelse för världens klimat.

– Jag tror att många av oss som är här känner allvaret. Vi vet att de beslut som man kommer att fatta de kommande två, tre åren, de beslut man gör de kommande 10-15 åren, de kommer ha stora betydelser för hur världen kan hantera klimatutmaningen. Och det allvaret tror jag alla som är här och förhandlar faktiskt känner, säger Johanna Lissinger Peitz till P1 Morgon.

Klimatmötet är i staden Katowice i Polen. Det håller på i nästan två veckor.