Säkerhetspolisen har tagit en misstänkt rysk agent

2:23 min

Säkerhetspolisen, Säpo, har tagit en misstänkt svensk agent. Polisen misstänker att mannen gav information om Sverige till Ryssland.

Säpo tog fast mannen i Stockholm igår kväll. Han var på ett möte med en person som arbetar för Rysslands underrättelsetjänst. En underrättelseofficer.

Säpo säger att mannen har träffat ryssen flera gånger sedan år 2017. De har haft möten i hemlighet. De har försökt att inte bli upptäckta av Säkerhetspolisen. Det säger Daniel Stenling som arbetar på Säkerhetspolisen, Säpo.

– När man har träffats så har man gjort vad man har kunnat för att, så att säga, hemlighålla mötena och dölja det för en eventuell övervakare. Det vill säga, i det här fallet, Säkerhetspolisen, säger Daniel Stenling till Ekot

Mannen arbetar med högteknologisk industri i Sverige. Han arbetar med saker som är intressanta för andra länder, säger Säpo. Mannen är misstänkt för att ha lämnat hemlig information om Sverige till Ryssland. Och det skulle kunna skada Sveriges säkerhet. Men Säpo vill inte säga vilken information mannen kan ha lämnat till Ryssland.

Nu är mannen anhållen. En åklagare ska bestämma om hen vill att mannen ska bli häktad eller inte. Åklagaren ska bestämma det senast på fredag. Säkerhetspolisen fortsätter att undersöka vad mannen har gjort.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista