Organisationen Rädda Barnen vill att Sverige tar hem barnen från lägren i Syrien

3:00 min

Ungefär 80 svenska barn sitter fast i läger i Syrien. Deras föräldrar är misstänkta IS-terrorister. Organisationen Rädda Barnen kräver att regeringen hjälper barnen att komma till Sverige.

En del svenskar som åkte till terrorgruppen IS tog med sina familjer dit. Andra fick barn där. Många av barnen bor nu i läger i norra Syrien. Flera är föräldralösa, efter att deras föräldrar har dött. Många barn i lägren är sjuka, och får för lite mat.

Nu är det många diskussioner om vad som ska hända med barnen. Sveriges regering har sagt att det här är en svår fråga. De har sagt att personer från Sveriges myndigheter inte kan åka till Syrien och bara hämta barnen.

Men organisationen Rädda Barnen kräver att regeringen hjälper barnen att komma till Sverige. I fredags skrev organisationen ett brev till statsministern Stefan Löfven om detta. Rädda Barnen säger att det här är en akut situation. Regeringen måste hjälpa de här barnen nu. Regeringen är för långsam. Det säger Ola Mattsson, som är chef för Rädda Barnen i Sverige.

– Vi tycker att regeringen är alldeles för otydlig och alldeles för långsam, säger Ola Mattsson till Ekot

I fredags skrev utrikesminister Margot Wallström om det här på Facebook. Hon lovar att regeringen gör vad de kan för att hjälpa barnen. Barnen ska tas hem till Sverige, om det går, skrev hon. Men hon skrev också att det är svårt att veta exakt vilka barn som är svenska i lägren. Och Sverige måste följa lagar och regler när de hjälper barnen. Det skrev utrikesministern på Facebook.

I fredags diskuterade Sveriges regering med de kurdiska myndigheterna i norra Syrien. Det är de som kontrollerar lägren där barnen finns. Men det är ännu inte klart hur Sveriges regering ska hjälpa barnen i lägren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista