Polisen vill ha rätt att ta fler DNA-prover på misstänkta brottslingar

2:56 min

Polisen tar för få DNA-prover från personer som är misstänkta för brott. Det säger en hög chef på polisens avdelning NOA. NOA tycker att reglerna ska ändras, så att polisen kan ta fler DNA-prover.

Polisen kan ta DNA-prov på misstänkta personer, med hjälp av en pinne som kallas tops. Polisen skrapar med pinnen på insidan av kinden, och under tungan på den misstänkte personen. Då fastnar DNA på pinnen, som polisen kan analysera. Det kallas att man topsar en person.

DNA-proverna kan till exempel bevisa att en person har varit på en viss plats. Eller att en person har hållit i ett vapen. Det kan vara viktigt i en brottsundersökning.

Polisen får topsa misstänkta brottslingar. Men bara om den misstänkte personen kan få fängelse för brottet som hen är misstänkt för. Det är bara förundersökningsledaren som kan bestämma att man ska topsa någon.Förundersökningsledaren är personen som leder polisens undersökning. Och därför tar inte alltid poliserna DNA-prov på den

Håkan Wall är en hög chef på polisens avdelning NOA. Han tycker att reglerna ska ändras. Han tycker att polisen alltid ska ta DNA-prov på personer som misstänks för brott som kan ge fängelse. Han tror att fler brott skulle lösas, om polisen topsade fler misstänkta brottslingar.

– En förändring som skulle vara positiv för oss är ju att vi rutinmässigt kan registertopsa alla som är misstänkta för brott där fängelse kan följa, säger Håkan Wall till Ekot

Inrikesministern Mikael Damberg säger att DNA-prover från misstänkta är en mycket viktig del av polisens undersökningar. Han tycker att polisen ska topsa fler misstänkta brottslingar. Men han har inte tänkt ändra på reglerna. Han tycker att reglerna som finns räcker.