SVT direktsänder när flera hundra älgar simmar över en älv

2:43 min

Igår startade ett ovanligt TV-program på Sveriges Televison, SVT. Programmet filmar en plats där flera hundra älgar ska passera på vägen till sitt sommarställe. SVT sänder direkt från platsen, dygnet runt.

Älgen är ett av de största vilda djuren som lever i Sverige. Älgar kan bli över tre meter långa och två meter höga.

Varje år simmar flera hundra älgar över Ångermanälven utanför orten Junsele i Ångermanland, i norra Sverige. Älgarna är på väg från platsen där de bor på vintern, till platsen där de bor på sommaren. På vintern bor de nära kusten, och på sommaren bor de närmare bergen i fjällen. Forskare vet att älgarna har vandrat och simmat den här vägen i flera tusen år.

I år har Sveriges Television, SVT, satt upp 22 videokameror i naturen där älgarna kommer passera. Två personer sitter i ett litet hus i närheten och styr över videobilderna som kommer från kamerorna. När som helst kan man gå in på SVT:s webbsida och titta på sändningen.

Inga älgar har hittills simmat över älven. Men man kan se andra djur och fin natur i direktsändningen. Idag kunde man till exempel se två renar som simmade i älven.

SVT ska sända fram till den 2 maj. Det blir 450 timmar direktsändning. Sedan ska en del av videobilderna vara med i tre avsnitt av tv-programmet Mitt i naturen.