Blodcentralerna vill att fler lämnar blod innan långhelger

3:25 min

Sjukvården behöver blod till patienter som opereras. Därför kan man vara blodgivare och lämna blod på en blodcentral. När många människor har semester får blodcentralerna in mindre blod än vanligt. Blodcentralerna uppmanar därför folk att gå och lämna blod inför påskhelgen.

Man måste ha ett svensk personnummer för att få lämna blod. Man ska vara mellan 18 och 60 år gammal, och man får inte ha en kronisk sjukdom. Det finns också en del andra regler. Alla som vill ge blod får testa sig först, så att man inte sprider någon sjukdom.

Man går till en blodcentral för att lämna blod. Det finns blodcentraler i hela landet. Det tar ungefär 10 minuter att lämna blod. Först fyller man i ett papper om sin hälsa och pratar med en sjuksköterska. Efteråt får man fika och vila en stund. Så besöket tar ungefär 40 minuter totalt. Man får ofta en liten present som tack för att man har lämnat blod. Sjukvården testar allt blod som lämnas, så att det inte innehåller någon smitta.

I vissa delar av Sverige är det brist på blod. Blodcentralerna behöver fler blodgivare. Imorgon börjar påskhelgen, då många är lediga från jobbet i flera dagar. Och många har tagit semester några extra dagar. Då får blodcentralerna in mindre blod än vanligt. Men det betyder inte att sjukvården behöver mindre blod. Därför vill blodcentralerna att fler ska komma och lämna blod nu.

Karolina Blom Wiberg jobbar på Blodcentralen i Stockholms län. Hon säger att de vill ha ett fullt lager av blod, särskilt inför tider då många har semester. Hon säger det till nyhetsbyrån TT.

Hon säger att sjukvården är beroende av att få in nytt blod. Blodet kan inte sparas länge, eftersom det måste vara färskt. Om det händer en stor olycka eller en stor operation kan det behövas väldigt mycket blod. Och då minskar lagret snabbt. Därför behöver blodcentralerna många fler blodgivare, säger Karolina Blom Wiberg till TT.