Bussföraren straffas inte för olyckan där tre ungdomar dog

2:31 min

En bussförare var åtalad för en bussolycka där tre ungdomar dog. Men bussföraren döms inte. Idag sa tingsrätten att bussföraren inte har gjort något brott.

Olyckan hände för två år sedan, utanför Sveg i Härjedalen. En grupp elever och lärare var på väg till fjällen för att åka skidor. Eleverna gick i klass 8 på högstadiet i Skene. Olyckan hände tidigt på morgonen. Bussen körde av vägen och välte. Tre ungdomar dog, och 38 personer skadades.

Polisen undersökte varför olyckan hände. Bussföraren blev misstänkt för brott. Han åtalades för att ha orsakat olyckan. Han var bland annat åtalad för brottet "vållande till annans död".

Föraren hade arbetat i åtta timmar när olyckan hände. Han hade kört bussen hela natten. Åklagaren menade att föraren var trött, och att det var det som gjorde att olyckan hände. Åklagaren tyckte därför att mannen skulle dömas för brott.

Idag kom domen från domstolen Borås tingsrätt. Tingsrätten friar bussföraren. Tingsrätten säger att föraren var trött, och förlorade kontrollen över bussen. Men det är inte bevisat att föraren förstod att han var för trött för att köra. Han har alltså inte gjort något som räknas som brott, säger tingsrätten.

Nu ska åklagaren bestämma om han ska överklaga domen eller inte. Om han överklagar så kan det bli en till rättegång.