Flera bränder i skogar och marker

2:45 min

Det har brunnit i skogen på flera platser under påskhelgen. Det brinner fortfarande utanför Gislaved i Småland, och utanför Motala i Östergötland. Men nu har brandmännen kontroll över bränderna.

Det är varmt och torrt väder i stora delar av landet. Det börjar lätt brinna i gräs och i träd. Det har varit flera bränder under helgen, både små och stora. Igår började det brinna utanför Gislaved i Småland, och branden spred sig till ett ganska stort område. I natt har ungefär 25 brandmän arbetat med att släcka branden, och att stoppa den från att spridas.

Igår började det också brinna i en skog utanför Motala i Östergötland. Det är ett område som är svårt att nå. Därför har det varit svårt att släcka branden.

Men nu har båda bränderna lugnat ner sig. Brandmännen har kontroll över bränderna. Det är inga stora lågor längre, men det brinner fortfarande en del i marken.

Petter Malmberg är räddningsledare vid branden utanför Motala. Han säger att de har kontroll över branden just nu. Men faran är inte över ännu. Under dagen kan vädret bli varmare, och blåsa mer. Och då finns en risk att det börjar brinna mer igen. Det säger han till P4 Östergötland.

– Natten har varit god för oss. Vi lyckades komma runt branden, och få släckt det mesta. Så nu har vi sett bara glödbränder. Men man ska ju inte ta ut något i förskott. Det är nu på dagen vi får se vad som händer, när vinden tilltar och värmen kommer åter, och fukten försvinner. Så det är lite kritiskt fortfarande, säger räddningsledaren Petter Malmberg.

Experter varnar för att det är torrt i naturen i hela södra och mellersta Sverige. Om det inte regnar snart, så finns en risk att det blir fler bränder i skog och mark de närmaste dagarna.