Partierna tycker olika om hur mycket energi som ska vara miljövänlig i EU

4:31 min

Om en månad är det val till EU:s parlament. En fråga som parlamentet är med och bestämmer är hur mycket av energin som ska vara miljövänlig i EU. De svenska partierna tycker väldigt olika om den frågan. Det rapporterar Sveriges Television, SVT.

Politikerna i EU-parlamentet är med och bestämmer vad som ska gälla i hela unionen. Förra året bestämde parlamentet hur mycket energi som ska vara förnybar i EU. Alltså miljövänlig energi som inte kommer från olja, kol eller kärnkraft. De bestämde att 32 procent av energin i EU ska vara förnybar år 2030. Efter valet ska EU-parlamentet ta ett nytt beslut om detta.

En del av de svenska partierna tycker att EU borde ha ett mycket högre mål för miljövänlig energi. Och andra partier tycker att målet ska vara som idag, eller lägre.

Socialdemokraterna och Centerpartiet vill höja målet till 40 procent. Partierna Feministiskt Inititativ, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha ett ännu högre mål. De tycker att 45 procent av energin ska vara miljövänlig år 2030.

Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna vill inte ändra EU:s mål för miljövänlig produktion av energi. De tycker att det räcker med 32 procent, som målet är idag.

Tomas Tobé är Moderaternas kandidat till EU-parlamentet. Han säger att EU:s mål måste vara rimligt. Om målet är för högt så kan ekonomin bli sämre i EU, och jobb kan försvinna från Europa till andra länder. Det säger han till SVT.

– Är det som så att du ställer upp orimliga krav så kan det ju få konsekvensen att du flyttar väldigt mycket jobb och tillväxt ut från Sverige och Europa, säger Tomas Tobé.

Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet. Hon håller inte med Moderaternas Tomas Tobé. Höga krav inom EU hjälper företagen som jobbar med miljövänlig energi. Då kan de företagen utvecklas mer, säger Malin Björk till SVT.

– Det finns oerhört många företag, runt om i Sverige inte minst, som arbetar med förnybar energi. Det är de vi ska stödja. De hämmas ju om vi inte sätter tillräckligt bra regler, säger Malin Björk.

Sverigedemokraterna är det enda partiet som vill ha ett lägre mål. De tycker att det räcker att 27 procent av energin är miljövänlig år 2030.

Valet till EU-parlamentet är söndag den 26 maj i Sverige. Alla som har fyllt 18 år och är medborgare i ett EU-land får rösta.

Miljö och klimat är den viktigaste politiska frågan bland de svenska väljarna. Det visade en undersökning som kom i början av april.